Приятелство с бившия: секс, любов, споделяне?

Това е старото клише: „Бих искал да останем приятели” – но дали наистина го мислим и дали ще се получи? Наистина ли го искаме? Не – често този, който слага край на връзката, използва тази фраза, за да смекчи удара, като

2010-04-15 10:27:22
Приятелство с бившия: секс, любов, споделяне?
Това е старото клише: „Бих искал да останем приятели” – но дали наистина го мислим и дали ще се получи?

Наистина ли го искаме?

Не – често този, който слага край на връзката, използва тази фраза, за да смекчи удара, като добре знае, че няма да има виждания на по чашка кафе. Ако вие сложите край, а бившият продължи да ви звъни, може би трябва да сте откровени. Ако вас ви зарежат и не отговарят на обажданията ви, схванете намека. Приятелството е нещо, в което двама души вървят един към друг, ако само единият тича, не си заслужава.

Може би – може да използваме фразата, за да си гарантираме сигурност. Все още искаме този човек да е част от живота ни, защото допускаме, че може да сме сгрешили? Така остава вратичка за повторно събиране. Обаче на партньора ви това споразумение може въобще да не му се харесва, да сметне, че подобен род срещи ще му причинят само болка и може да прекрати всякакви контакти с вас.

Да – в някои случаи, често при дългогодишни връзки, имате толкова обща история зад гърба си, че не можете да си обърнете гръб един друг. Ако ви харесва да общувате, защо да не останете приятели? Ако единствената причина да се разделите, е , че любовта си е отишла, това не означава, че и приятелството ви е отмряло. Кажете на другите, че оставате приятели, и се обаждайте един на друг, за да знаете кога ще ходите на сбирките на общи приятели.

Доколко да сте откровени един с друг?

Успешни срещи, влюбвания и горещи съботни нощи могат да събудят ревност у другия и когато бившият ви срещне някого, може да ви дойде в повече и вече да не сте в състояние да го приемате като приятел. Ако връзката ви приключи с близко приятелство помежду ви, може да се почувствате така, сякаш отново го губите. Кажете му как се чувствате.

Обяснете, че ревнувате и ако е прекалено, споразумейте се да прекарате малко време без да се виждате, за да свикнете с идеята. Ако нямате проблем с това, също го споделете с бившия, като подчертаете, че не искате да се събирате отново, и се уверите, че се държите като приятел, а не като бивш партньор, когато ги видите заедно. По този начин няма да ви приемат като заплаха.

Какво ако отново спим заедно?

Може да изградите мостове и отново да станете приятели, но когато се сближите, страстта между вас може да се разгори и дори да се влюбите отново. Ако чувствате, че бившият ви остава част от живота ви само, защото иска да се съберете отново, трябва да повдигнете въпроса и да подчертаете, че това няма да се случи. Ако и вие искате да си го/ я върнете, помислете добре преди да се втурнете обратно, припомнете си защо си тръгнахте все пак.

Не можете да продължите с живота си

Ако бившият остане в живота ви, става трудно да продължите напред и да изградите отново живота си. Може да решите да си дадете кратка почивка един от друг, за да свикнете да живеете разделени и да започнете да подреждате живота си, преди да преминете към фазата на приятелството. Все пак понякога е необходима пълна раздяла, когато решите, че е по-добре да запазите хубавите спомени, вместо да се ядосвате един на друг заради трудностите, свързани с опитите да останете приятели. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия